Chleb bezglutenowy
GLUTEN FREE

DIETA BEZGLUTENOWA

W ciągu ostatnich lat dieta bezglutenowa weszła na salony. Z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, a wręcz modna. Czy jest to sytuacja pozytywna? Myślę, że z pewnością tak! Jest to mocno na rękę każdej osobie, która ze względów zdrowotnych musi żyć bez glutenu.

20 lat temu w Polsce było naprawdę ciężko o chleb bezglutenowy. Pamiętam jeden sklep w Krakowie w okolicach Dworca Głównego, gdzie zamawiało się kilka bochenków. Wracało się po nie po 2 tygodniach. Później przechowywało w zamrażarce. Odmrażało na parze. Małe, białe kromki. Już nie pamiętam nazwy producenta. Wiem doskonale, jak to było kiedyś z dostępnością produktów Gluten Free z racji choroby mojej Siostry. Jak się po latach okazało – także mojej.

Jestem bezglutenowa.

Od 3 lat jestem na diecie bezglutenowej. Jestem i już zawsze będę. Cierpię na celiakię, ale w wersji niemal bezobjawowej. Tyle szczęścia;)

Czy to dla mnie problem? Często spotykam się z ludźmi, którzy słysząc o mojej diecie, współczują mi. Jednak dla mnie to naprawdę żaden problem. Jem tak naprawdę normalnie, robię zakupy w każdym sklepie i nie widzę żadnego ograniczenia.

Gluten – co to właściwie jest?

Gluten to rodzina białek występujących w ziarnach takich zbóż, jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Spośród ziaren zawierających gluten pszenica jest zdecydowanie najczęściej spożywana. Dwa główne białka glutenu to glutenina i gliadyna. Gliadin jest odpowiedzialny za większość negatywnych skutków zdrowotnych. Gdy mąka jest mieszana z wodą, białka glutenu tworzą lepką sieć, która ma konsystencję podobną do kleju. Ta właściwość sprawia, że ​​ciasto jest elastyczne i daje możliwość wypiekania. Zapewnia również ciągnącą się teksturę.

Dostępność produktów bezglutenowych kiedyś i dziś.

W ostatnich latach dieta bezglutenowa rośnie w popularność. Staje się modna głównie wśród celebrytów, którzy także ją promują. To wszystko sprawia, że produkty niezawierające glutenu, oznaczone charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa, trafiły do powszechnych sklepów. Wiele supermarketów ma w swojej ofercie odrębne linie produktów Gluten Free. W Polsce widzę to dopiero od około 2 lat. W Szkocji od… odkąd tu pierwszy raz przyjechałam! Pierwsze wielkie regały z tymi artykułami rzuciły mi się w oczy w Tesco. Tam i w innych brytyjskich sieciach supermarketów, już ok.5 lat temu albo i więcej, pojawiły się gotowe bezglutenowe dania mrożone, które w zwyczaju mam nazywać gotowcami. Może nie są najzdrowszą wersją obiadu, ale od czasu do czasu fajnym urozmaiceniem. Ponadto sprawiają, że bezglutenowe Osoby mają namiastkę normalnego jedzenia.

Coraz więcej restauracji wprowadza do swojej oferty bezglutenowe menu. Kiedyś było to niedopomyślenia. Wiele z nich gwarantuje także, wolność od glutenu przyrządzanych przez siebie potraw. Jest to ogromnie ważne zwłaszcza dla Osób cierpiących na Celiakię. Chorobę, która może charakteryzować się ostrą reakcją organizmu po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości tego białka.

Kiedyś tacy ludzi mogli tylko pomarzyć o wyjściu do restauracji. Teraz wiele się zmieniło. Dieta bezglutenowa stała się popularna i ogólnie dostępna. Jednak za tym idzie także wzrost ceny produktów bezglutenowych. Chociaż zauważam w ostatnim czasie spadek cen! Duża konkurencja, coraz większy wybór, wpływają na dużą podaż. A liczba osób przechodzących na tę dietę rośnie z roku na rok. Mam nadzieję, że w przyszłości ceny produktów glutenowch i bezglutenowych zrównają się, a coś Gluten Free przestanie być dźwignią marketingu.

Dieta bezglutenowa w Szkocji.

Wypowiadam się na temat warunków panujących w Szkocji (NHS) w tym temacie, ponieważ Anglia ma już trochę odmienny system zdrowotny. Chorując na Celiakię tutaj, przysługują Ci recepty o określonej ilości produktów bezglutenowych na miesiąc. Niemal co roku jest aktualizowana lista produktów, w ramach której możesz wybierać. Są jasno i przejrzyście sformułowane zasady odnośnie przysługującej ilości (w zależności od wieku, płci, aktualnego stanu – np. Ciąża). Nadal trudno mi pojąć, jak to możliwe, że tak to wszystko może być zorganizowane? W Polsce nikt na diecie bezglutenowej ze względu na chorobę, nie może liczyć nawet na najmniejszą pomoc.

Jeśli szukasz więcej informacji na temat Celiakii w UK oraz dostępnych tutaj w sklepach, produktów bezglutenowych, poniżej zamieszczam kilka linków.

Koniecznie daj mi znać czy jesteś na diecie bezglutenowej? Jeśli tak to, jak sobie z tym radzisz? Jakie danie Gluten Free jest Twoim ulubionym?

AGA

Dziękuję Ci za przeczytanie moich treści!  Poświęciłam mnóstwo czasu, tworząc je dla Ciebie. Dlatego będzie mi miło, jeśli dasz mi informację zwrotną w komentarzu! 

  • Nie zapomnij o pozostawieniu komentarza – Twoje zdanie jest dla mnie ważne. Czytam je wszystkie i biorę do serca!
  • Podziel się linkiem do tego artykułu – podziel się tym artykułem z innymi! Udostępnij go swoim znajomym.
  • Dołącz do mnie na instagramie i facebooku – zyskasz porcję motywacji i pozytywnej energii!
Podaj dalej!