GLUTEN FREE

BEZGLUTENOWA TARTA Z SOLONĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM

Zaczynamy weekend halloweenowy!

Boisz się???

W Polsce nie jest to tak hucznie obchodzone, jak w Szkocji (UK). Od dziś do niedzieli, w niemal każdym mieście, odbywają się parady strachów, koncerty, imprezy. Już o dekoracjach z kościotrupów, czaszek i nietoperzy nie wspomną… wiszą, gdzie tylko się da od kilku tygodni.

W weekend wybieramy się na chwilę na mini karuzele i zobaczyć początek parady strachów. Z okazji strasznych tych kilku dni, przygotowałam upiorną tartę z solonym karmelem i kilkoma duchami;) Przepis znajdziesz poniżej. Jest bardzo prosty, więc dasz radę!

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut + 3 godziny chłodzenia (ewentualnie całą noc).

SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ opakowania cukru wanilinowego
  • 200 g mąki (użyłam mieszanki mąk bezglutenowych od Glutafin – Schär)
  • 100 g masła
  • 75g niesolonego zimnego masła (wyjmij go chwile wcześniej z lodówki, by się lekko zagrzało)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Większa szczypta grubej soli.
Karmel:
  • 200 g śmietany kremówki 36% (double cream)
  • 75 g niesolonego zimnego masła
  • 325 g cukru pudru.

DZIAŁAMY!

◖ 1 ◗ KRUCHE CIASTO

Przygotuj spód tarty. Tutaj robimy szybkie ciasto. Składniki na nie powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować blachę o dowolnych wymiarach. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej czy nieco dłużej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć z pieca i wystudzić.

◖ 2 ◗ KARMEL

Gdy twoje kruche ciasto już stygnie po wyjęciu z piekarnika, przygotuj karmel. Delikatnie podgrzej śmietanę i masło na małym ogniu, do momentu aż masło się rozpuści. Odłóż wtedy na bok. Podgrzej cukier puder z 125 ml wody na bardzo małym ogniu, przez około 10 – 15 minut lub aż cukier zupełnie się rozpuści. Zwiększ nieznacznie moc palnika, aż mieszanka zacznie kipieć. Mieszkaj teraz cały czas i kontynuuj do momentu, aż mieszanka zacznie gęstnieć. Obserwuj, mieszając ją cały czas do uzyskania złotego, karmelowego koloru. Zdejmij naczynie z ognia i ostrożnie wymieszaj z wcześniej przygotowaną śmietaną i masłem. Bądź ostrożna! Wszystko może bulgotać a ostrzegam – jest gorące! Całość przelej do formy na przygotowany spód. Schłódź w lodówce przez min. 2 godziny lub całą noc.

◖ 3 ◗ CZEKOLADA

Na koniec, gdy masa już dobrze zastygła, przygotuj czekoladową polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej żaroodporne maszynie włóż z czekoladą do garnka z gotującą się wodą). Zalej nią tartę, a następnie posyp solą. Schłodź kolejną godzinę (obiecuje, że już ostatnia;)). W ramach dekoracji halloweenowej, rozpuść kilka kostek białej czekolady i już na stężałej gorzkiej czekoladzie, zrób kilka niewielkich kleksów.

… i zjedz!
Smacznego;)

AGA

Dziękuję Ci za przeczytanie moich treści!  Poświęciłam mnóstwo czasu, tworząc je dla Ciebie. Dlatego będzie mi miło, jeśli dasz mi informację zwrotną w komentarzu! 

  • Nie zapomnij o pozostawieniu komentarza – Twoje zdanie jest dla mnie ważne. Czytam je wszystkie i biorę do serca!
  • Podziel się linkiem do tego artykułu – podziel się tym artykułem z innymi! Udostępnij go swoim znajomym.
  • Dołącz do mnie na instagramie facebooku – zyskasz porcję motywacji i pozytywnej energii!
Podaj dalej!